De geschiedenis van Sinterklaas

Sint Nicolaas werd aan het einde van de derde eeuw geboren in Patara, een klein stadje in de provincie Lycie in Klein Aziƫ (Turkije).

Later werd Sint-Nicolaas (in de Nederlandse volksmond 'Sinterklaas'; in het engels 'Saint Nicholas' of in het Duits 'Sankt Nikolaus' genoemd) Tot bisschop van Myra gewijd. Hij was niet allen de beschermheilige van scholieren maar ook van zeelieden, handelaren, bankiers, gevangenen en huwbare meisjes. Men vertelt dat hij zijn dorp heeft gered van de ondergang. Hij zou drie overleden kinderen weer tot leven hebben gewekt, en geschenken en bruidschatten aan arme meisjes hebben gegeven.

Sint-Nicolaas overleed op 6 december rond het jaar 342. In 1087 werd het stoffelijk overschot van de Goedheiligman door Italiaanse kooplieden uit de graftombe van Myra geroofd en naar de havenstad Bari in Zuid Italiƫ overgebracht. Zijn stoffelijk overschot rust daar nu in een basiliek die speciaal daarvoor gebouwd werd: de Sint Nicolaaskerk.

De Nederlandse traditie
Waarom volgens de Nederlandse traditie Sint Nicolaas uit Spanje komt is niet helemaal duidelijk. Misschien komt dit omdat Sint-Nicolaas de beschermheer van de zeelieden was. In de 17e eeuw was Holland namelijk bekend om zijn scheepsvaart. Dit kan ook verklaren waarom Sint Nicolaas geholpen wordt door Zwarte Pieten; de Moren overheersten gedurende enkele eeuwen Spanje. Een andere populaire verklaring waarom de Pieten zwart zijn is omdat zij vaak in schoorstenen moeten klauteren en zich dan niet wassen.

De geschenken en bruidschatten die Sint-Nicolaas aan arme meisjes gaf heeft geleid tot de traditie van het geven van cadeautjes aan kinderen op de vooravond van zijn 'sterfdag'.

De komst van Sinterklaas en zijn Pieten
Een paar weken voor zijn 'verjaardag' komt Sint-Nicolaas vanuit Spanje naar Nederland. Hij reist met zijn Pieten per stoomboot en neemt heel veel cadeautjes mee. De aankomst van Sint Nicolaas wordt altijd uitgezonden op de televisie. Vanaf de dag dat de Goedheiligman in Nederland is aangekomen mogen alle kinderen hun schoen zetten. 's avonds als de kinderen slapen gaat de goede Sint op zijn schimmel met alle Pieten de huizen langs om snoepgoed of kleine cadeautjes in de schoenen van de kinderen te doen. Soms zetten kinderen wat stro, wortels en/of water klaar voor het paard. Dit vindt Sint Nicolaas erg fijn.

Op pakjesavond (5 december) brengt Sint-Nicolaas een bezoek aan alle kinderen van Nederland. Hij klopt op de deur en laat heel vaak een zak vol cadeautjes achter. De volgende dag, 6 december, vertrekken hij en zijn Pieten met stille trom weer naar Spanje.